Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az 1956-os hősök kivívták Amerika tiszteletét
  2022-10-22 19:30:18, szombat
 
 













AZ 1956-OS HŐSÖK KIVÍVTÁK AMERIKA TISZTELETÉT




Az amerikai média a magyar nemzet hőstetteiről írt 1956. novemberében. Fél évszázad elmúltával a sajtó már nem ilyen pátosszal szólt a forradalomról. Hornyák Tiborral, az 56-os Rab Parlament elnökével, az 56-os Szövetség alapító elnökével a többi között erről is beszélgettünk.

- Leslie Pain, amerikai újságíró, New York-i riporter írta 1956. novemberében, hogy nagyon nehéz, vagy talán teljesen lehetetlen is ezeknek az embereknek a nemeslelkűségéről képet alkotni. Bárhol jártak is a felkelők, a munkások, vagy a diákok, sehol nem történt fosztogatás. Betört üvegű kirakatok, tele keresett árukkal érintetlenül álltak. Ezt nem mi írjuk magunkról, hanem egy amerikai írta akkor a helyszínről. Vajon megfelelt ez a valóságnak? Hornyák Tibor, az 56-os Rab Parlament és az 56-os Szövetség alapító elnöke.

- Teljes mértékben. Erre nagyon büszkék is vagyunk mi 56-osok, mert egyikünk neve mellé sem tudták odatenni, hogy egy forint is ragadt valamelyikünk kezéhez. Én, mint 56-os elnök ragaszkodtam az alapítástól kezdve ahhoz, hogy aki nálunk 56-osnak jelentkezett, annak mindnek a börtönelbocsátó levelében csak az szerepelhetett, hogy fegyverrel, vagy eszmeileg harcolt 1956 igazáért. Semmiféle ún. kabátlopást, amit ezek megpróbáltak és megpróbálnak még a mai napig is valamelyikükre rásózni.







- Ugyancsak amerikai újságíró, George Kennen, a Saturday Post 1956. november 24-i számában írta, hogy a magyarok néhány nap alatt a kommunizmusra létezése óta a legnagyobb csapást mérték, megmutatva a világnak, hogy egy nemzet nagysága nem anyagi, vagy számszerű erejéből adódik, hanem szelleméből és hagyományaiból. Ez megint csak nem túlzás, nem szépíti meg ez a valóságot?

- Nem, mégpedig a következőért. Annak idején a '48-as szabadságharcból menekült katonatisztek voltak, akik vezették az amerikai sereget győzelemre Amerikában. És erről nem szabad lenne elfeledkezni az amerikaiaknak, nem. Mi egy nemzet vagyunk, büszke is vagyok rá.

- Sok ilyen idézet van még amerikai újságíróktól ebben a VII. emeleti lakásban, amely egy 1956-os szellemi központként működik. Valószínűleg nem olvasták ezeket az idézeteket 1990-ben a rendszerváltó Parlament tagjai, de első törvényükként, amelyet csaknem egyhangúlag szavaztak meg kimondták, hogy 1956 nem népfelkelés, nem sajnálatos esemény, hanem forradalom volt. Jól tették-e, hogy beavatkoztak egy történelmi szakkérdésbe?

- Igen jól tették, mert meg kell, hogy mondjam, hogy büszke vagyok arra, hogy Magyarországon én beszélhettem elsőnek a Hősök terén, 1988-ban, ahol én elmondtam a valós történelmet és követeltem, hogy nemcsak forradalom, hanem szabadságharc volt 1956-ban és követeltem, hogy határozzák meg, hogy '56-ban igenis forradalomból szabadságharc lett Magyarországon. Az is volt és az is maradt.

- De fontos volt-e, hogy törvényhozás mondja ki azt, hogy forradalom történt 1956. októberének végén és novemberének elején?

- Igen, nagyon fontos volt azért, hogy az utókor így fogadja el, mert az utókor tudjuk azt, hogy hiteles dolgokat fogad el.

- A törvényhozás annak idején, 1990 tavaszán ezt lelkesen megszavazta és utána ennek megfelelően cselekedett-e? Az '56-os hősök megkapták-e a magyar államtól az elégtételt azért a hősiességért, amit vállaltak?

- Nem, sőt mondok mást is. A mai napig se kaptuk meg. Ez a szennyes valóság. Hiteles adatokat közlök, amit átadok itt az interjúnál, hogy 16 700-an voltunk '56-osok, akik tíz év feletti börtönre lettünk ítélve és börtönben voltunk. Ezzel szemben, kérem szépen, a helyzet az, hogy ma már mindössze talán négyszázan élünk ebből a 16 700-ból és még a mai napig sem kaptuk meg a tisztes, becsületes elégtételt ahhoz, hogy a 60-70 ezer forintos nyugdíjunkat, ami abban az időben egy segédmunkásnak kellett, hogy legyen, ahhoz nekem, vagy hát többünknek szédületes harcot kellett folytatnunk a kormányokkal szemben, hogy ne haljon éhen a családunk. Kérem szépen, így lett aztán lassan feljebb emelve a nyugdíj, ami máig sem mondható semmi különösebbre, de el akarok mondani egy szörnyűséget, hogy hadd tudja meg a világ, amiről még idáig nem beszéltem különösebben. Az az eset velem történt meg, hogy engem nemcsak a pufajkások, hanem az orosz katonák tartóztattak le engem, a magyart. Egy egyszerű szoba-konyhás, spejz nélküli lakásban laktam a Gellért utcában Újpesten, és kérem szépen, a földszintes ablakon be lehetett lépni, jöttek, betörték az ablakot, ott jöttek be a pufajkások, az ajtót berúgva az orosz katonák és ott volt két értékem, a házassági évfordulómra kapott két herendi szoborka, ami első dolga volt az orosznak, mielőtt nekem kitaposták volna a fogamat, meg agyonvertek volna, hogy zsebre rakták, elvittek a hajamnál fogva, meg a négy fogam kitaposva nem engedtem szétbontani a bordáim, amit az orosz teherautón csináltak velem.

- De azért kedves elnök úr, azt is el kell mondani, hogy sok orosz hős, kivégeztetett oroszok által azért, mert a magyar forradalom mellé álltak, mint kiskatonák.

- Így van és én temettettem el őket a 301-es parcellába, hatvankettőt méghozzá. Itt Újpesten voltak, velünk harcoltak együtt az újpestiekkel. Ez a 62 egyenruhás orosz katona.

- Tehát nem lehet azt mondani, hogy az orosz nép vétkes, hiszen orosz hősök is voltak, akik vérüket adták a magyar szabadságért.

- Nem, az orosz nép nem vétkes, az még máig is hiszem, hogy hős volt, a szovjetek voltak bitangok, az ún. szovjetek, akik a KGB emberei voltak.

- Az utóbbi 16 évben két polgári többségű és két baloldali többségű parlament volt az országban, ezek tettek-e valamit azért, hogy 1956 hazai elfojtóit szembesítsék azzal, amit cselekedtek?

- Nem tettek semmit, sőt a mai napig sem, hiába volt minden követelés, én magam három terjedelmes könyvben megírtam minden disznóságot és a magyar Legfelsőbb Bíróság elnöke pontosan megírta a könyvében és kiadta, hogy mit követtek el velünk szemben, a magyarokkal szemben a szovjet KGB-sek és mit nem követtek el a mai napig sem a kormányon lévő urak.

- Hogyan lehet ez, hiszen a Washington Star 1956. november 11-i számában azt írta, hogy Budapest népe puszta kézzel szembeszállt a szovjet tankokkal és a külföldiek nem értik honnét és miért volt az a halált megvető elszántság, ami annyi erőt adott a pesti srácoknak, hogy retirálásra kényszerítették az idegen megszállókat. Ez a hősiesség miért felejtődött el az utóbbi 16 évben?

- Azért felejtődött el, mert a hatalomba máig is olyan személyek is szép számmal vannak, akik annak idején a másik hatalomba is ugyanúgy részt vettek, azért van ez. Bízom benne, hogy rövidesen lesz elszámoltatás, mert ez a nemzet el kell, hogy számoltassa azokat a bűnösöket, akik ezt az országot a nyomorúság határára tették és teszik a mai napig is, mert csak egy példát mondjak Önnek, hogy létezik az, hogy ebben az országban 30-40 ezer forintos nyugdíjasok vannak, mire elég az?

- Nem lehet teljesen elítélni a hivatalosságot, hiszen több százmillió forintot áldoz arra, hogy méltó emlékmű kerüljön a Városligetbe, amely 1956. hőseire évszázadokig emlékezteti majd az utókort?

- Ez nem emlékmű, aminek semmi helye ott nincs. Van emlékmű, méghozzá csodá- latos, a Tabánban. Az amerikai 56-osok fizették és építtették azt a 12 méteres gyönyörű emlékművet, ami- nek a tetején egy 2 méteres hatalmas turulmadár van. Szó sem lehet róla, hogy ahhoz valaki hozzá merjen nyúlni, az emlékeztet 56-ra, az a valódi.

- Ugyancsak az amerikai Washington Star írta 1956. novemberében, hogy a nyugat örökké lekötelezettje marad a magyar népnek. Ennek a kis népnek az önfeláldozása lidércnyomás- tól szabadította meg a nyugati demokráciákat, amelyek eddig a szovjet veszély Demoklész kardjának árnyékában éltek és megmutatta, hogy a Szovjetunió nem sebezhetetlen. Erre az akkori amerikai lelkesültségre érdemes-e a mai magyarokat emlékeztetni?

- Igen, megmondom, hogy miért. Puszta kézzel szembe mertünk szállni a szovjet tankokkal, akkor azt mondta az akkori amerikai elnök, hogy kis nemzet ne ugráljon. Akkor volt a szuezi válság, ők akkor egyszerűen ezt válaszolták és tették a saját érdekükben azt, amit ott tettek és ez mindig fog fájni.

Molnár Pál beszélgetése nyomán







,,1956. október 23-a örökké élni fog a szabad emberek és nemzetek emlékezetében. E nap a bátorság, az öntudat és a győzelem napja volt. A történelem kezdete óta nincs még egy nap, mely világosabban mutatja az ember csillapíthatatlan vágyát a szabadság iránt - bármily kicsi is a siker esélye, s bármily nagy is az áldozat, amit követel."
John F. Kennedy (1960)

,,1956-ban a magyar nép rövid 12 napra kivívta saját függetlenségét. Ezek az elszánt hazafiak úgy lázadtak fel a hatalmas szovjet birodalom ellen, hogy alig volt más fegyverük, mint a szabadság puszta szeretete."
Condoleezza Rice (2006)

Magyarország a szabadság győzelmét képviseli az elnyomás felett, és Amerika büszke, hogy Magyarországot a barátjának nevezheti.
George W. Bush

,,A szabadságharcosok álma ötven évvel a forradalom után megvalósult, Magyarország elfoglalta méltó helyét a független államok között. A vasfüggöny lebontásában játszott szerepével Magyarország más országokat is segített abban, hogy részesülhessenek az önállóság áldásaiból."
Arnold Schwarzenegger (2006)

,,Mindannyian emlékezetünkben őrizzük a magyar népnek a szabadságáért, de egyben a mi szabadságunkért is hozott áldozatát. A remény sosem hal meg, ha a szabadság szenvedélye fűti; azé a szabadságé, amely a Francia Köztársaság jelmondatának első helyén szerepel, és amelyről tudom, hogy oly drága a magyar nemzet szívének."
Jacques Chirac (2006)

A magyar felkelés letöréséhez több mint 200 ezer szovjet katonára volt szükség, de a magyar nemzet szellemét és reményét nem lehetett legyőzni."
Barack Obama (2008)


1956 - In memoriam Pesti Srácok

Link



1956-os Forradalom és Szabadságharc

Link



Wittner Mária 1956-ról

Link



1956 - In memoriam Pesti Srácok

Link



Boldog István az Avanti Ragazzi di Buda-val emlékezett 1956 Hőseire
ROMER - ELŐRE MIND PESTI SRÁCOK • OFFICIAL VIDEO • 2010

Link



Videó - A Lazio ultrái megemlékezése - Felcsendült az Avanti ragazzi di Buda - Lazio - Előre budai srácok!

Link



1956 kommunistáinak leszármazottai itt élnek közöttünk

Link



Versek, idézetek

Link

















 
 
0 komment , kategória:  Nemzeti ünnep  
Címkék: részesülhessenek, szabadságharcból, kényszerítették, börtönelbocsátó, szabadságunkért, emlékezetünkben, lelkesültségre, magyarországon, valamelyikükre, hagyományaiból, segédmunkásnak, hivatalosságot, függetlenségét, szerepelhetett, kommunistáinak, leszármazottai, schwarzenegger, lekötelezettje, magyarországot, forradalomból, szabadságáért, szabadságharc, jelmondatának, kivégeztetett, valamelyikünk, beszélgettünk, elszámoltatás, emlékezetében, kommunizmusra, demokráciákat, önfeláldozása, megemlékezése, amerikaiaknak, sebezhetetlen, törvényükként, katonatisztek, amerikai média, magyar nemzet, 56-os Szövetség, többi között, nemeslelkűségéről képet, amerikai írta, alapítástól kezdve, börtönelbocsátó levelében, magyarok néhány, kommunizmusra létezése, legnagyobb csapást, nemzet nagysága, amerikai sereget, nemzet vagyunk, 1956-os szellemi, idézeteket 1990-ben, HŐSÖK KIVÍVTÁK AMERIKA TISZTELETÉT, Hornyák Tiborral, Leslie Pain, Hornyák Tibor, George Kennen, Saturday Post, Legfelsőbb Bíróság, Washington Star, Molnár Pál, John, Condoleezza Rice, George, Arnold Schwarzenegger, Francia Köztársaság, Jacques Chirac, Barack Obama, Pesti Srácok, Wittner Mária, Boldog István, Avanti Ragazzi, ELŐRE MIND PESTI SRÁCOK, OFFICIAL VIDEO,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Paul David Tripp Április 20  Szép estét  210 éve született a SZÓZAT meg...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Szép estét kedves látogatóimna...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam Annuska bar...  Egy lelki imádság  Akarat  Mai harmónia kártyám  Akik bántanak téged  Jó éjszakát  s immár én is felragyogva, ért...  Kerüld el az evangélium örömén...  Kövesd a cowboyt!  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Szép estét  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Gonosz démon-álarc  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Png fotel  Facebookon kaptam  Png telefon  Esti kép  Mindig jusson idő nevetni  Alázat  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Julian Brass gondolata  Egy maradéktalanul uralt világ  Akarat  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  A boldog családok mind hasonló...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Png lepke  Egy bizonyos határt  Mai harmónia kártyám  Png virág  Kellemes délutánt kívánok  Akarat  Png virág  A sors  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Png fotel  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Neked tudnod kell  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Jó éjszakát  Németh László tollából  Garai Gábor - Takarítás  Png ház  Facebookon kaptam  Akarat  Fekete István - Akác  Idő  Akarat  Akarat  Nevem  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Idő  Mindig jusson idő nevetni  Örülök, hogy látlak!  Png csokor  Zilahy Lajos gondolata  Garai Gábor - Takarítás  Szép estét kedves látogatóimna...  Ágai Ágnes – Csendélet  Png csokor  Reggel van  Nagyon különös  Popper Péter szavai 
Bejegyzés Címkék
amerikai média, magyar nemzet, 56-os Szövetség, többi között, nemeslelkűségéről képet, amerikai írta, alapítástól kezdve, börtönelbocsátó levelében, magyarok néhány, kommunizmusra létezése, legnagyobb csapást, nemzet nagysága, amerikai sereget, nemzet vagyunk, 1956-os szellemi, idézeteket 1990-ben, rendszerváltó Parlament, történelmi szakkérdésbe, valós történelmet, utókor tudjuk, törvényhozás annak, magyar államtól, elégtételt azért, szennyes valóság, 60-70 ezer, segédmunkásnak kellett, kormányokkal szemben, orosz katonák, egyszerű szoba-konyhás, földszintes ablakon, ajtót berúgva, házassági évfordulómra, hajamnál fogva, négy fogam, orosz teherautón, magyar forradalom, 301-es parcellába, magyar szabadságért, szovjetek voltak, magyar Legfelsőbb, magyarokkal szemben, szovjet KGB-sek, kormányon lévő, szovjet tankokkal, pesti srácoknak, idegen megszállókat, hősiesség miért, hatalomba máig, másik hatalomba, nyomorúság határára, példát mondjak, országban 30-40, amerikai 56-osok, emlékeztet 56-ra, amerikai Washington, nyugat örökké, magyar népnek, önfeláldozása lidércnyomás-, nyugati demokráciákat, szovjet veszély, akkori amerikai, szuezi válság, saját érdekükben, szabad emberek, győzelem napja, történelem kezdete, ember csillapíthatatlan, szabadság iránt, siker esélye, elszánt hazafiak, hatalmas szovjet, szabadság puszta, szabadság győzelmét, elnyomás felett, barátjának nevezheti, szabadságharcosok álma, forradalom után, független államok, vasfüggöny lebontásában, önállóság áldásaiból, remény sosem, szabadság szenvedélye, magyar felkelés, részesülhessenek, szabadságharcból, kényszerítették, börtönelbocsátó, szabadságunkért, emlékezetünkben, lelkesültségre, magyarországon, valamelyikükre, hagyományaiból, segédmunkásnak, hivatalosságot, függetlenségét, szerepelhetett, kommunistáinak, leszármazottai, schwarzenegger, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 84 db bejegyzés
Összes: 4845 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4306
  • e Hét: 24125
  • e Hónap: 63946
  • e Év: 241821
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.